Warszawa, 30 czerwca
2015 r.
Symbio z gotówką na dalszy rozwój
Wiodący producent żywności
ekologicznej pozyskał finansowanie na kolejne etapy wzrostu biznesu.
Symbio Polska
SA, spółka notowana na rynku NewConnect, podpisała z Alior Bank SA umowę
kredytową, zapewniającą spółce finansowanie w kwocie 3,5 mln zł. Są to
dodatkowe środki po pozyskaniu przez spółkę 3 mln zł od funduszu CP FIZ w
styczniu 2015 roku. Posłużą one do realizacji strategii wzrostu sprzedaży
detalicznej i rozbudowy bazy zaopatrzenia w surowce ekologiczne.
– Jesteśmy dumni, że kolejna instytucja rynku
finansowego okazała zaufanie dla realizowanej przez nas strategii rozwoju.
Pozyskane środki przeznaczymy przede wszystkim na finansowanie skupu owoców
miękkich w 2015 roku. Jesteśmy partnerem blisko 200 specjalistycznych
gospodarstw ekologicznych, którym chcemy zaoferować konkurencyjne warunki
współpracy i dyscyplinę płatności. Oceniamy, że możemy dynamicznie zwiększyć
poziom akcji skupowej w porównaniu do zeszłego roku, w którym nie mieliśmy do
dyspozycji tak znaczących środków obrotowych
– mówi Jacek Skowroński, Prezes Zarządu Symbio Polska SA.
Rynek
żywności ekologicznej w Polsce oceniany jest przez ekspertów jako bardzo perspektywiczny,
a jego tempo wzrostu szacuje się na ponad 20% rocznie. W Polsce spożycie
żywności ekologicznej jest nawet 10-20 krotnie niższe niż w innych krajach Unii
Europejskiej. Symbio Polska SA jest wiodącym w Polsce producentem najwyższej
jakości żywności, posiadającej certyfikaty ekologicznego pochodzenia. To
bakalie, dżemy, soki, napoje, ciastka, musli, płatki, kasze, otręby, ryże,
ziarna, makarony, mąki, warzywa strączkowe i inne kategorie produktów (m.in.
jaja, ketchup, sól, cukier).
– W ostatnich latach spółka konsekwentnie rozwijała działalność
detaliczną. Tempo wzrostu utrzymujemy również w 2015 roku, w którym nasza
działalność detaliczna rośnie o ponad 30% rok do roku, to jest znacznie
szybciej niż rynek. Poza nawiązywaniem współpracy z nowymi sklepami planujemy
rosnąć poprzez rozszerzenie oferowanego asortymentu. W tym celu budujemy w
spółce dział nowych produktów. Kończymy też wdrożenie rozwiązania B2B,
umożlwiającego bezpośrednie składanie zamówień przez naszych kontrahentów –
wylicza Prezes Skowroński.
Działalność
Symbio skoncentrowana jest na dwóch liniach biznesowych – produktów detalicznych
sprzedawanych pod marką Symbio oraz ekologicznych mrożonek na bazie tzw.
„owoców miękkich” (truskawki, maliny i porzeczki). W swojej ofercie Symbio
posiada około 200 produktów detalicznych, które dostarczane są do około 400
odbiorców (ponad 1000 sklepów). W 2015 roku Spółka planuje pozyskać kolejnych
100 odbiorców detalicznych. W obszarze mrożonek ekologicznych Symbio
współpracuje z około 200 gospodarstwami ekologicznymi, które dostarczają owoce
i warzywa ekologiczne. Produkty mrożone dostarczane są przez Symbio do głównych
producentów żywności ekologicznej w Europie.
Składniki produktów Symbio
pochodzą wyłącznie z posiadających atest gospodarstw ekologicznych, w których
nie stosuje się sztucznych nawozów, chemicznych środków ochrony roślin,
antybiotyków oraz hormonów. Ponadto produkty Symbio nie zawierają
konserwantów i sztucznych barwników, a surowce użytedo ichprodukcji
nie są modyfikowane genetycznie. Procesy przetwórcze i produkcyjne są zgodne z
rygorystycznymi normami rolnictwa ekologicznego UE.
Inwestycja w Symbio jest pierwszą inwestycją
typu private equity dokonaną przez CP Fundusz Inwestycyjny Zamknięty. Jego subfundusze to CP Private
Equity oraz CP Absolute Return. CP FIZ został uruchomiony przez TFI
Capital Partners w 2014 roku.