Polska czekolada funkcjonalna z
portfela Adiuvo Investments podbija rynek chiński


Spółka z notowanej na GPW Grupy Adiuvo
Investments – Cambridge Chocolate Technologies
(CCT) – otrzymała zamówienie z rynku chińskiego. Dotyczy 30 tys. opakowań
Esthechoc, a potencjał sprzedażowy tylko tego jednego produktu już w pierwszym
roku obecności w Chinach można szacować na przynajmniej kilka milionów złotych.

Jest to efekt renegocjowanej umowy dystrybucyjnej ze spółką Allin (Dalian)
Management Consulting Co. Ltd., która została wyłącznym dystrybutorem produktu
Esthechoc Cambridge Beauty Chocolate, czyli innowacyjnej czekolady
funkcjonalnej poprawiającej metabolizm skóry, na terytorium Chin, Hongkongu
oraz Makau. Renegocjowanie umowy oraz ostateczne wdrożenie produktu do
sprzedaży na terytorium Chin było możliwe po ostatecznym zarejestrowaniu znaku
towarowego Esthechoc przez Chiński Urząd Rejestracyjny, co nastąpiło w trzecim
kwartale br.

Czekoladki Esthechoc trafią na chiński rynek już w listopadzie br. Mają być
początkowo sprzedawane w wysokiej jakości punktach sprzedaży detalicznej,
takich jak sieci Wanda czy Parkson, a dodatkowo w trakcie pierwszego roku
obowiązywania umowy sieć dystrybucyjna ma zostać poszerzona o salony
kosmetyczne, ośrodki spa oraz apteki.

Podpisana umowa jest
efektem naszej strategii biznesowej, która zakłada pokazanie potencjału
rynkowego rozwijanych technologii na najbardziej perspektywicznych rynkach. Otwarcie
rynku chińskiego buduje dużą wartość dla przyszłych partnerów strategicznych CCT
i podmiotów z branży, którzy będą chcieli nabyć naszą technologię
– mówi Anna Aranowska-Bablok, Prezes
Zarządu Cambridge Chocolate Technologies
oraz Członek Zarządu Adiuvo Investments.

Czekolada
funkcjonalna Esthechoc jest już dostępna m.in. w USA, Wielkiej Brytanii, krajach
GULF, Tajwanie, Finlandii, Hiszpanii, we Włoszech, Szwajcarii, Rumunii, na Węgrzech i w Polsce. Esthechoc to
laureat prestiżowych nagród, m.in. Beauty Challenger Award, nagrody otrzymanej
podczas 13. edycji targów Beyond Beauty w Paryżu czy nagrody Future 50 Beauty
Award 2016 międzynarodowego magazynu „Women’s Health”.

– Teraz nareszcie do listy krajów z obecnością Esthechoc dołączają Chiny,
które znajdują się w dziesiątce najbardziej dynamicznie rosnących rynków
czekolady na świecie
– dodaje Prezes
Aranowska.

Chińczycy podążają za światowym
trendem „świadomych” konsumentów, dlatego też producenci coraz częściej zwracają
uwagę na korzyści zdrowotne spożywania kakao i innych antyoksydantów. Zwykła
ciemna czekolada zawiera jednak polifenole o słabej dostępności biologicznej –
w praktyce należałoby jeść dziennie całą tabliczkę czekolady (70-100 g, 300-600
kalorii), aby odnieść jakiekolwiek zauważalne korzyści płynące ze spożywania
kakao.

Spółka CCT opracowała i klinicznie przetestowała wyjątkową, opatentowaną
technologię zwiększania dostępności biologicznej polifenoli kakao oraz
fortyfikacji czekolady przez dodanie do niej biodostępnych karotenoidów. Już jedna porcja Estchechoc (7,5g, 38 kalorii)
spożywana dziennie podwyższa poziom przeciwutleniaczy w skórze, pomaga poprawić
jejmikrokrążenie, podnieść poziom tlenu i zapobiegać procesom starzenia w
skórze sprzyjając młodemu wyglądowi.

Chiński rynek czekolady ma przy tym
ogromny potencjał. Tamtejsza sprzedaż detaliczna czekolady w 2016 roku miała
wartość 2,8 mld dolarów (blisko 18% całego rynku wyrobów cukierniczych), podczas
gdy jeszcze w 2010 roku było to „jedynie” 1,7 mld dolarów. Szacunki mówią o
wzroście spożycia czekolady w Chinach na osobę o dalsze 50% w zaledwie cztery
lata, do 0,3 kg rocznie.

Jak pokazują ostatnie badania, ponad
połowa chińskich konsumentów decyduje się na zakup europejskiej czekolady ze
względu na jej wysoką jakość i walory smakowe. Chiny importują obecnie czekoladę
głównie z Włoch (około 25% ogólnego importu), a wartość zakupów z tego kraju
przekracza 100 mln USD. Dla porównania, wartość czekolady sprowadzanej do Chin
z Polski to około 30 mln USD (około 7% całkowitego importu). Dzięki Esthechoc
oraz kolejnym produktom spółki Cambridge Chocolate Technologies z Grupy Adiuvo
Investments wartość eksportu czekolady z Polski na największe rynki światowe, w
tym do Chin, może istotnie wzrosnąć.

***

Adiuvo
Investments
to notowana od 2015 r. na rynku głównym GPW spółka, która skupia się na
selekcji, rozwoju, finansowaniu i komercjalizacji innowacyjnych technologii o
globalnych zasięgu. Ich zakres przedmiotowy w szczególności obejmuje (1)
zarządzanie chorobą (diseases management), monitorowanie zdrowego trybu życia
i leczenie przy pomocy urządzeń mobilnych oraz (2) suplementy diety i żywność
funkcjonalną. Aktualnie w portfolio
Adiuvo znajduje się 15 technologii i blisko 30 powiązanych z nimi produktów.

Dzięki zapewnieniu ochrony własności intelektualnej, walidacji
technologii w badaniach klinicznych w standardzie farmaceutycznym oraz
pozyskiwaniu certyfikatów dopuszczających produkty do obrotu na rynku Adiuvo
potrafi komercjalizować projekty w różnorodnych modelach biznesowych i w skali
międzynarodowej.

Więcej informacji na temat spółki można znaleźć pod adresem
www.adiuvoinvestments.com.

Cambridge Chocolate Technologies rozwija i komercjalizuje innowacyjne, testowane klinicznie produktów w obszarze
żywności funkcjonalnej i słodkich przekąsek, celem wzbogacenia codziennej diety
o innowacyjne składniki i receptury powstałe w wyniku badań nad korzyściami,
płynącymi z polifenoli zawartych w kakao oraz innych naturalnych antyoksydantów.

Więcej informacji na temat spółki można znaleźć pod adresem
www.cambridgechocolate.com.