Data: 10 listopada 2017 r.

Miejsce: Warszawa

Temat: Debiut akcji Cambridge Chocolate Technologies SA na
rynku NewConnect

Akcje Cambridge Chocolate Technologies już na giełdzie

Cambridge Chocolate Technologies
(CCT), spółka z Grupy Adiuvo Investments (67,88% akcji), zadebiutowała w
piątek, 10 listopada 2017 roku, na rynku NewConnect Giełdy Papierów
Wartościowych w Warszawie. Jest ona 15. tegorocznym debiutantem na tym
parkiecie oraz jako 10. spółka spośród 407 firm notowanych na NewConnect weszła
w skład indeksu sektora biotechnologicznego. Do obrotu giełdowego trafiło 2,3
mln akcji serii D, objętych w ramach oferty prywatnej wiosną br. po cenie
emisyjnej 8,7 PLN (łączna wartość emisji 20 mln PLN). W efekcie swoją giełdową
historię spółka rozpoczęła z kapitalizacją 105,1 mln PLN.

/wp-content/uploads/tl_files/klienci/nowy/CCT/debiut_2.jpgCCT zajmuje się komercjalizacją
opatentowanych i potwierdzonych badaniami klinicznymi technologii z zakresu
żywności funkcjonalnej, w szczególności służących do wzbogacania słodkich
przekąsek. Ich wynalazcą jest wieloletni były pracownik naukowy Cambridge
University dr Ivan Petyaev, który również jest akcjonariuszem spółki. Jego
zespół R[&]D, zlokalizowany w Cambridge, opracował już liczne formaty
słodkich przekąsek, w których można zastosować technologie CCT: czekolady w
formie tabliczek i w formie płynnej, batony, kremy do smarowania czy słodycze
typu toffi. Model biznesowy spółki zakłada pilotażową sprzedaż produktów,
powstałych na bazie posiadanych technologii na kluczowych światowych rynkach,
jak USA, Chiny czy kraje Zatoki Perskiej. Obecnie w sprzedaży znajdują się
czekolady Esthechoc (poprawia metabolizm skóry) oraz ReChoc (połączenie
korzyści zdrowotnych ciemnej czekolady i czerwonego wina). Na początku
przyszłego roku do sprzedaży ma trafić PolyFount (mleczna czekolada o profilu
polifenolowym ciemnej czekolady). Rozwijane sprzedaże pilotażowe mają na celu
wzrost wartości technologii CCT dla potencjalnych partnerów strategicznych.

/wp-content/uploads/tl_files/klienci/nowy/CCT/debiut_3.jpgNasze produkty wpisują się w światowe trendy, w pojawienie się nowego
konsumenta. Tylko w pierwszej połowie 2017 roku doszło do 436 transakcji na
rynku żywności funkcjonalnej, z czego 172 miało charakter M[&]A. Były to
zarówno transakcje przejęć przez koncerny Danon czy Amazon o wartości
dziesiątek miliardów złotych, jak również transakcje bliższe naszemu
wyobrażeniu o wartości technologii CCT, chociażby przejęcia Kelloga i Hesley o
wartości 1-2 mld zł
– powiedziała podczas prezentacji Anna
Aranowska-Bablok, Prezes Zarządu Cambridge Chocolate Technologies SA.

Budujemy wartość transakcji dla partnera lub partnerów strategicznych,
rozwijamy sprzedaż organiczną. Nasze produkty od razu znalazły miejsce na
rynku, w rezultacie chcielibyśmy przekroczyć próg rentowności w oparciu o
sprzedaż organiczną już w przyszłym roku. Finalizacji transakcji sprzedaży bądź
licencjonowania naszych technologii oczekujemy w latach 2018-2019
– dodała Anna
Aranowska-Bablok.

Więcej informacji można znaleźć w
prezentacji, która jest dostępna poniżej.

Prezentacja z debiutu na NC – link