Symbio już gotowe
do wzmożonej ekspansji biznesowej
Wiodący producent żywności ekologicznej z nowymi istotnymi
kontraktami handlowymi (Tesco, Kaufland) oraz nowym zespołem zarządzającym
wchodzi w kolejny etap rozwoju biznesowego.
Prezesem
Zarządu Symbio Polska SA, spółki notowanej na rynku NewConnect, został Pan
Tomasz Zarzyka. To doświadczony menedżer z branży spożywczej, znany chociażby z
giełdowej spółki Mieszko, gdzie zbudował zespół handlowy liczący blisko 100
osób, a w 4 lata przychody spółki wzrosły z 27 mln zł do 150 mln zł. Pan Tomasz
Zarzyka stworzył również spółkę informatyczną na potrzeby obsługi obecnej
giełdowej Grupy Emperia. Do sprawowania funkcji Wiceprezesa Zarządu Symbio
Polska SA został powołany Pan Zbigniew Kozłowski, będący dotychczas Członkiem
Zarządu, odpowiedzialnym za rozwój sprzedaży detalicznej (+46% rdr w okresie
styczeń-wrzesień br.). W skład Zarządu wszedł również Pan Józef Sidor, który
posiada bogate doświadczenie w zakresie zarządzania, organizacji i HR. Przez
ostatnie 5 lat pełnił funkcję Prezesa Zarządu Lubelskich Fabryk Wag „Fawag” SA,
wcześniej sprawował m.in. funkcję dyrektora personalnego w Mieszko SA. W
związku z wypełnieniem powierzonych mu zadań uporządkowania spraw spółki w
okresie potransakcyjnym (zakup pakietu kontrolnego w styczniu 2015 r. przez CP
FIZ, zarządzany przez TFI Capital Partners) rezygnację złożył dotychczasowy
Prezes Zarządu Symbio Polska SA, Pan Jacek Skowroński.
– Jesteśmy przekonani, iż dzięki wzmocnieniu
zespołu menedżerskiego Symbio spółka będzie dynamicznie się rozwijała, a nowi
członkowie zarządu dzięki swojemu bogatemu doświadczeniu i swoim wysokim
kwalifikacjom zbudują istotną wartość dla akcjonariuszy – mówi Damian Czarnecki,
Przewodniczący Rady Nadzorczej Symbio Polska SA.
– W najbliższych dniach wprowadzimy 122 nowe
produkty do sieci Tesco – zapowiada
Zbigniew Kozłowski, Wiceprezes Zarządu Symbio Polska SA.
W tym roku spółka rozpoczęła współpracę z
siecią Kaufland, w ramach której do końca roku jej 43 produkty znajdą się na
półkach 200 sklepów. Spółka wprowadziła również swoje produkty do sklepów
Tchibo. Dostarcza także do sieci super- i hipermarketów Carrefour, Piotr i
Paweł, Auchan, Alma, Stokrotka i E.Leclerc. Produkty Symbio można również kupić
w najlepszych sklepach z żywnością ekologiczną, takich jak Smak Natury, Strefa
Diet, Eko Zakupy Vert, Eko Chata, Organic Farma Zdrowia czy Dary Natury. Spółka
prowadzi intensywne działania związane ze sprzedażą eksportową. Już teraz
odbiorcą jest największa sieć handlowa na Litwie, Łotwie i Estonii oraz
największa sieć sklepów ekologicznych na Ukrainie. Produkty Symbio dostępne są
również w wybranych sklepach w Irlandii oraz Wielkiej Brytanii.
– Od początku roku wprowadziliśmy do oferty
38 nowych ekologicznych produktów, między innymi olej kokosowy, produkty z
rodzaju super foods, takie jak owoce camu camu, nasiona konopi, całe ziarna
kakao, trawa pszeniczna, spirulina oraz trawa jęczmienna. Rozszerzyliśmy też
gamę produktów w dużych gramaturach. Na życzenie naszych klientów jeszcze w tym
roku wprowadzimy około 50 nowych produktów – powiedział Zbigniew Kozłowski, Wiceprezes Zarządu Symbio Polska SA.
Rynek żywności ekologicznej w Polsce oceniany
jest przez ekspertów jako bardzo perspektywiczny, a jego tempo wzrostu szacuje
się na ponad 20% rocznie. W Polsce spożycie żywności ekologicznej jest nawet
10-20 krotnie niższe niż w innych krajach Unii Europejskiej. Symbio Polska SA
jest wiodącym w Polsce producentem najwyższej jakości żywności, posiadającej
certyfikaty ekologicznego pochodzenia. To bakalie, dżemy, soki, napoje,
ciastka, musli, płatki, kasze, otręby, ryże, ziarna, makarony, mąki, warzywa
strączkowe i inne kategorie produktów (m.in. jaja, ketchup, sól, cukier).
Działalność Symbio skoncentrowana jest na
dwóch liniach biznesowych – produktów detalicznych sprzedawanych pod marką
Symbio oraz ekologicznych mrożonek na bazie tzw. „owoców miękkich” (truskawki,
maliny i porzeczki). W swojej ofercie Symbio posiada około 250 produktów
detalicznych, które dostarczane są do ponad 400 odbiorców (ponad 1,7 tys.
sklepów). W obszarze mrożonek ekologicznych Symbio współpracuje z około 200
gospodarstwami ekologicznymi, które dostarczają owoce i warzywa ekologiczne.
Produkty mrożone dostarczane są przez Symbio do głównych producentów żywności
ekologicznej w Europie.
Składniki produktów Symbio pochodzą wyłącznie z posiadających
atest gospodarstw ekologicznych, w których nie stosuje się sztucznych nawozów,
chemicznych środków ochrony roślin, antybiotyków oraz hormonów. Ponadto
produkty Symbio nie zawierają konserwantów i sztucznych barwników, a surowce
użytedo ichprodukcji nie są modyfikowane genetycznie. Procesy
przetwórcze i produkcyjne są zgodne z rygorystycznymi normami rolnictwa ekologicznego
UE.